Boli micotice la albine

Boli micotice la albine

Bolile micotice sunt boli infecto - contagioase produse de ciuperci microscopice. In stupi pot exista mai multe specii de ciuperci, insa numai trei dintre acestea sunt patogene pentru puiet si albinele adulte: Ascosphaera apis (ce determina boala ascoferoza sau "puietul varos", Aspergillus flavus si Aspergillus niger (ce determina boala numita aspergiloza sau "puietul pietrificat").Micozele se caracterizeaza prin faptul ca dupa moarte puietul isi pastreaza forma, se mumifica, se deshidrateaza si se intareste.

Ascosferoza (puiet varos) - este boala specifica larvelor de albine, determinandu-i moartea, de regula in primile 2 zile ale stadiului de puiet necapacit.

Ascosferoza clinic se recunoaste dupa urmatoarele semne:

 - Aspectul caracteristic pe care il dau fagurului larvele mumificate razlete de culoare alba;

 - Neaderenta larvelor la peretii celulelor;

 - Larvele mumificate raspandite in fata si pe fundul stupului;

 - Celulele care contin larve afectate sunt descapacite de albina putandu-se observa continutul invadat de miceliul alb al ciupercii. 

Combaterea si tratamentul ascosferozei

 -  Pentru combatere se indeparteaza si se distrug mumiile de pe fundul si din fata stupului;

 - Se indeparteaza din stup si se topesc fagurii puternic afectati si se executa igiena si dezinfectia de necesitate;

 - Tratamentul se face cu Micocin administrat in doza de 80-100 g preparat prin imprastierea prin rame peste larve si albine; se repeta de 3 ori, primele 2 tratamente la interval de 3-4 zile, ultimul la interval de 5-7 zile.

Aspergileoza (puiet pietrificat) – este o boala comuna larvelor si albinelor adulte si puietului. Boala se intalneste des in stupinele instalate in locurile umbrite, pe sol umed, cand stupii sunt amplasati aproape de pamant.

Aceasta boala este periculoasa si pentru om si animalele domestice. Clinic se recunoaste dupa urmatoarele semne:

 - In celulele necapacite ale puietului se pot observa o panza de mucegai galben-verzuie sau neagra;

 - Zona de faguri afectat, care se largesc progresiv cuprinzand tot mai multe celule cu puiet, formand plaje de mucegai;

 - Albinele prezinta placi de agitatie, nu pot zbura, cad in fata stupului.

In timpul executarii lucrarilor in familiile bolnave, apicultorul trebuie sa-si protejeze mucoasele nazale si bucale cu o masca de tifon putin umezit.

Combaterea si tratamentul aspergileozei

In cazul cand sunt atacate si albinele si puietul, familiile se gazeaza cu bioxid de sulf sau cu formol, iar fagurii se ard, stupii se dezinfecteaza cu lampa cu benzina. Fagurii cu albine se vor muta in stupi curati, uscati si dezinfectati.