Stupii se deschid doar daca este necesar si cu un scop bine intemeiat, deoarece fiecare operatie agita albinele, incetinind dezvoltarea comunitatii. De aceea, este recomandat sa cercetati starea comunitatii analizând comportamentul albinelor aflate la urdinis, fara a deschide stupul.
Pentru incepatori, acest moment este cel mai critic, fiindca printr-un comportament neadecvat, albinele devin foarte agitate si pot ataca in numar mare. De aceea, propun urmatoarea operatie de deschidere a stupului: in mâna stânga tineti afumatorul, iar in dreapta, dalta apicola. intr-un colt din spatele stupului, intre podisor si cat, introduceti dalta 1-2 cm.
in apropiere asezati ciocul afumatorului. Apasati cu grija dalta in jos (sistemul pârghiei) pentru a ridica podisorul (format dintr-o bucata sau din mai multe scândurele). Prin deschizatura obtinuta introduceti imediat 1-2 jeturi de fum, apoi repetati operatia, pentru a fi siguri ca toate albinele care ies au fost, in prealabil, afumate si linistite. Albinele aflate intre podisor si spetezele ramelor, la deschiderea stupului, se retrag mai jos, intre rame, din cauza acelor jeturi de fum.
Daca afumatorul are agatatoare, il puteti atasa de marginea stupului. Cu mâna stânga preluati podisorul, iar cu dreapta il loviti usor pentru a scutura in stup albinele ramase pe el.
Este de preferat ca prima deschidere a stupului sa fie supravegheata de un stupar cu experienta.
Pe tot parcursul lucrarilor in stupina nu uitati sa intretineti fumul in afumator, pe care-l folositi doar daca e necesar si niciodata prea mult, fiindca fumul abundent irita albinele.
La final, inchideti stupul cu grija, fara a strivi albinele aflate pe margini.
Toate aceste operatii trebuie executate cu calm, in liniste si fara lovituri si miscari bruste. Zdrobirea albinelor, lovirea si deschiderea inutila a stupilor pot influenta comportamentul albinelor si agresivitatea lor la urmatoarea interventie in stup. Daca nu aveti experienta in deschiderea stupului, puteti exersa folosind un stup fara albine