Loca albinelor

Loca albinelor

Cele mai raspandite boli bacteriene care le afecteaza pe albine sunt loca europeana si loca americana. In urmatorul articol sunt prezentate efectele acestor boli cat si modul de combatere al acestora.

Loca europeana – este o boala care afecteaza puietul de albine, determinându-i moartea, de regula in stadiul de puiet necapacit (larve tinere in vârsta de 3-4 zile). Boala apare in general primavara. Transmiterea bolii se face odata cu hrana administrata puietului de catre albinele doici. Caldura din timpul verii si aparitia unor culesuri bune fac ca boala sa regreseze intâlnindu-se si vindecari spontane.

Clinic, boala se recunoaste dupa:

 - Aspectul de puiet imprastiat pe fagurii afectati datorita prezentei celulelor cu oua sau larve necapacite in zonele compacte cu larve capacite;

 - Larvele afectate isi schimba pozitia in celula, evidentiaza prin tegument traheele, prezinta pete de culoare galbuie care in cele din urma devin cenusii-negre, se transforma intr-o masa pastoasa, având un miros acru sau aromat.

Restrictii: Se atrage atentia ca mierea provenita de la asemenea familii se interzice a fi valorificata.

Combaterea locii europene

Combaterea se face prin:

 - Indepartare din stupi a fagurilor cu puiet afectat;

 - Tratament medicamentos cu Oxitetraciclina sau Locamicin dupa cum urmeaza: Oxitetraciclina in sirop din miere sau zahar 0,5 g/l câte 200-250 ml/familie in functie de puterea acesteia, trei administrari la interval de 3 zile si inca 2 administrari la interval de 5-7 zile;

 - Oxitetraciclina in zahar pudra 3 g/1000 g zahar, câte 80-100 g amestec pulverizat peste albine si printre rame, de 3 ori la interval de 3 zile si inca de 2 ori la interval de 5-7 zile.

Loca americana – este considerata cea mai grava boala bacteriana a puietului caruia ii produce moartea in stadiul de puiet capacit. Ea nu se vindeca de la sine.

Clinic boala se recunoaste dupa:

 - Aspectul de puiet imprastiat pe faguri;

 - Celule cu capacile umede, perforate, de culoare maron-inchis spre negru;

 - Fagurii afectati de boala exhala un miros caracteristic de putrefactie sesizabila la deschiderea stupului si chiar de la intrarea in stupina.

Combaterea locii americane

Combaterea locii americane se face prin tratament medicamentos si o serie de masuri deosebit de utile dupa cum urmeaza:

 - Depistarea familiilor afectate de boala prin examen clinic al tuturor familiilor din stupina efectuat de medicul veterinar din zona;

 - Fagurii si familiile puternic afectate, sau cu semne clinice evidente se vor distruge in totalitate prin ardere;

 - Fagurii cu numar redus de celule se elimina din stupi, se topesc si se inlocuiesc cu faguri noi.

 - Pentru tratament se vor folosi numai Oxitetraciclina sau Locamicin. Oxitetraciclina se administreaza in sirop din miere sau zahar 0,5 g/l, câte 200-250 ml/familie in functie de puterea acesteia, trei administrari la interval de 3 zile si inca 2 administrari la interval de 5-7 zile.

Restrictii: Sunt interzise pentru tratament : Streptomicina, Cloramonfinicol, Nitrofuran.

Mierea provenita de la stupina in care a evoluat loca americana nu se comercializeaza.