Mierea de Manuka este o miere monoflora , unica in lume , adunata si preparata de albinute din floarea arborelui de Manuka (Leptospermum Scoparium), arbore care creste numai in insulele salbatice si nepoluate ale Noii Zeelande.
Mierea de Manuka a fost utilizata pentru proprietatile sale medicinale de catre triburile Maori si primii colonisti europeni timp de secole, cu mult inainte ca proprietatile deosebite ale acesteia sa fie cercetate si validate de catre medicina moderna.
In 1981, Dr Peter Molan, directorul departamentului de Cercetare al Mierii in cadrul Universitatii Waikato din Noua Zeelanda, a descoperit faptul ca mierea de Manuka are proprietati foarte puternice: antibacteriene, antimicrobiene, antivirale, antioxidante, antiseptice, antiinflamatorii si antifungice, facand-o extrem de eficienta in sustinerea sistemului imunitar si ameliorarea unei mari varietati de probleme de sanatate.
Dr. Peter Molan si-a consacrat intreaga cariera cercetarii proprietatilor mierii de Manuka si a modalitatilor in care aceasta poate fi folosita pentru ameliorarea problemelor de sanatate. El a descoperit faptul ca proprietatile antibacteriene ale mierii de Manuka pot varia foarte mult in functie de compozitia chimica a acesteia.
Astazi in Noua Zeelanda, dupa recoltarea din stupi, mierea de Manuka este testata in laborator si este clasificata si comercializata in una dintre urmatoarele categorii :
1. Miere de Manuka de consum- fara activitate antibacteriana semnificativa. Cea mai mare parte din mierea de Manuka este in aceasta categorie.
2. Miere de Manuka ACTIVA -cu activitate antibacteriana peroxidica ( datorata activitatii enzimei glucozoxidaza din miere care produce agentul antibacterian peroxid de hydrogen). Orice miere are un nivel redus de activitate peroxidica, insa in urma analizelor de laborator s-a observant ca mierea de Manuka poate ajunge la nivele de activitate foarte ridicata, pana la 30+, nivel neintalnit in alte tipuri de miere. Mierea de Manuka ACTIVA este produsa de catre albine in cantitati limitate, mai ales mierea cu activitate ridicata, de la ACTIVA 20+
3. Miere de Manuka UMF - cu activitate antibacteriana non- peroxidica ( datorata enzimei metilglioxal (MGO), unor acizi aromatici, fenoli si flavonoizi , precum si o serie de alti compusi necunoscuti inca cu proprietati chimice antibacteriene). Dr Peter Molan a introdus factorul UMF (Unique Manuka Factor) si a definit standardul pentru analizele de laborator necesare in certificarea mierii de Manuka tip UMF. Ea este astazi comercializata numai de producatori cu licenta si atestata numai in laboratoare acreditate de Unique Manuka Factor Honey Association . Acest tip de miere este produs de catre albine in cantitati foarte mici ( si este mierea cea mai scumpa din lume) . Inca nu s- au descoperit factorii/conditiile care favorizeaza producerea acestui tip de miere de catre albine.
DE CE MIERE MANUKA ACTIVA/ UMF ?
Cercetarile de laborator si studiile clinice efectuate au demonstrat ca atat mierea de Manuka ACTIVA cat si mierea UMF sunt eficiente in distrugerea unui spectru larg de microorganisme bacteriene si fungice, ele actionand insa in moduri diferite, datorita compozitiei chimice diferite:
• Escherichia coli (E. coli)
• Staphylococcus aureus (Staph infections)
• Citrobacter freundii
• Proteus mirabilis
• Pseudomonas aeruginosa
• Salmonella typhimurium
• Streptococcus faecalis
• Streptococcus pyogenes
• Helicobacter Pylori (H. pylori, ulcere stomac)
• Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) – infectii de spital
• Vanocomycin-resistant Enterococci (VRE)
Studiile recente indica faptul ca mierea de Manuka ACTIVA si mierea UMF pot fi eficiente in tratarea urmatoarelor simptome si probleme de sanatate
Intern:
• Raceli, dureri de gat , simptome de gripa
• Probleme ale sistemului digestiv: indigestie, dureri de stomac, ulcere, gastrite, ulcer duodenal, sindromul colonului iritabil, gastro-esofagita de reflux, arsuri
• Probleme ale gingiilor
Extern (miere UMF sterilizata sau creme tratament pe baza de miere UMF) - pentru eficienta maxima se recomanda a se consuma si miere ACTIVA sau UMF intern pe perioada tratamentului extern:
• Rani, arsuri, infectii, ulcere ale pielii, infectii de spital (Staphylococcus aureus )
· Eczeme, Psoriasis, Acnee
· Dermatite, intepaturi de insecte si albine, eruptii cutanate.
· Pecingine, Picior de atlet, prurit, ciuperci ale unghiilor, infectii cauzate de ciuperci
Contraindicatii: Mierea de Manuka ACTIVA/ UMF consumata intern NU este indicata pentru copii sub 18 luni. Este important ca femeile insarcinate si care alapteaza sa ceara avizul medicului inainte de a folosi mierea de Manuka ACTIVA/UMF.
Diabet: Studiile clinice au indicat ca mierea de Manuka este o solutie mai buna decat zaharul pentru diabetici, insa persoanele suferind de diabet trebuie intodeauna sa consulte doctorul inainte de a introduce mierea in dieta lor.
CE TIP DE MIERE ESTE INDICAT- ACTIVA SAU UMF?
Activitate antibacteriana non- peroxidica a mierii de Manuka UMF este datorata enzimei metilglioxal (MGO), unor acizi aromatici, fenoli si flavonoizi , precum si o serie de alti compusi necunoscuti inca cu proprietati chimice antibacteriene. Mierea de Manuka UMF s-a dovedit uneori mai eficienta in tratarea unor infectii foarte rezistente la antibiotic, dar in acelasi timp ea poate provoca persoanelor mai sensibile reactii alergice.
Activitate antibacteriana peroxidica a mierii de Manuka ACTIVA este datorata activitatii enzimei glucozoxidaza din miere care produce agentul antibacterian peroxid de hydrogen, agent care este tolerat mult mai usor de catre organism.
De aceea, in cazul persoanelor sensibile ( copii, persoane in varsta) sau cand apar reactii adverse la folosirea mierii Manuka UMF, este recomandat sa se reduca nivelul UMF sau sa se foloseasca miere de Manuka ACTIVA .
Tratament intern:
· Mierea ACTIVA 10-14 sau UMF 5-9 : este ca o miere de consum si nu este indicata pentru tratamente
· Mierea UMF 10+ - nivel de intretinere- este indicata pentru sustinerea sistemului imunitar dupa tratament si afectiuni usoare si recente ( raceli, dureri de gat, etc). In cazul persoanelor sensibile ( copiii, persoanele in varsta, cei care au reactii adverse la mierea UMF) este recomandat sa se foloseasca mierea de Manuka ACTIVA 20+.
· Mierea UMF 15/16 - nivel util - este indicat pentru tratarea infectiilor cu microorganisme bacteriene si fungice. ). In cazul persoanelor sensibile ( copiii, persoanele in varsta, cei care au reactii adverse la mierea UMF) este recomandat sa se foloseasca mierea de Manuka ACTIVA 25+ sau 30+.
· Mierea UMF 18/20+ nivel superior cu activitate foarte ridicata - se recomanda mai ales in cazul afectiunilor acute sa cronice, care au fost tratate anterior si au o rezistenta sporita la tratamente. Aceasta este mierea cu efectul antibacterian cel mai puternic, dar este si cel mai rar si mai scump tip de miere de Manuka.
Intrucat folosirea mierii de Manuka UMF poate duce in anumite cazuri la aparitia unor reactii adverse sau de sensibilitate din partea organismului, va recomandam sa folositi tipul de miere si factorul cel mai potrivit. Va rugam nu ezitati sa ne contactati la 0741 949 516 daca nu sunteti siguri ce tip de miere este cel mai indicat pentru dumneavoastra.
Tratament extern:
Cercetarile de laborator au demonstrate ca mierea de Manuka UMF isi pastreaza proprietatile antibacteriene dupa sterilizare ( iradiere cu raze Gama), mai bine decat mierea ACTIVA. In consecinta mierea de Manuka UMF 15-18 sterilizata este recomandata pentru tratarea ranilor deschise si in unguente si crème de tratament.
Mod de utilizare
ADULTI:
• Mentinere, pentru sustinerea sistemului imunitar – 1 lingurita /zi , preferabil dimineata cu 30 min inainte de masa ( goala sau pe o bucatica de paine)
• Tratament: 1 lingurita, 30 min inainte de masa, 3-4 ori pe zi
COPII:
• Mentinere, pentru sustinerea sistemului imunitar – 1/2 lingurita /zi , preferabil dimineata cu 30 min inainte de masa ( goala sau pe o bucatica de paine sau in lapte cu cereale/ alte lichide)
• Tratament: 1/2 lingurita 30 min inainte de masa, 2-3 ori pe zi
Cercetarile indica faptul ce rezultatele cele mai bune sunt obtinute cand mierea poate fi folosita in mod natural/ nediluata. Insa nu toate persoanele pot tolera usor mierea , incat uneori este necesar sa fie diluata in lichide ( insa ,atentie, lichidele sa nu fie fierbinti, pentru a nu distruge calitatile terapeutice ale mierii) sau luata cu o bucatica de paine. Mai ales copii par sa prefere mierea in lichide sau pe paine.
Pentru tratarea infectiilor care nu sunt localizate pe tractul digestiv este indicat ca mierea sa fie tinuta in gura, sub limba o perioada de cateva minute si nu inghitita imediat.
Durata tratamentului
Se recomanda un tratament de minim 1 luna ( 2 borcane de miere de Manuka de 500g), dupa care se refac analizele. Tratamentul trebuie continuat pana cand analizele confirma elimiarea infectiei.
Se recomanda apoi un tratament de mentinere de 1 lingurita/zi ( 1 borcan de miere de 500g ajunge 6 saptamani) pentru inca 2-3 luni. Acesta va ajuta la stimularea sistemului imunitar si reducerea riscului de reinfectare.