Apicultor Campia Turzii

Viitor Sanatos Grup

Apicultor Campia Turzii reprezinta pagina unde puteti gasi informatii utile despre Apicultor Campia Turzii: Viitor Sanatos Grup.

Trecutul fermei apicole a Grupului Viitor Sanatos, se intinde pe aproape 40 de ani.

      Stupina a fost infiintata in jurul anului 1972, in localitatea clujeana Campia Turzii, fiind condusa, cu pasiune si dragoste pentru albine, de catre Gabor Ioan. Cu un numar de familii de albine care varia intre 50-80, in decursul timpului vatra stupinei a fost mutata in diverse zone ale judetului Cluj.

      In 1999, o mare parte din stupina a fost preluata de Pandrea Radu, un tanar ambitios, pasionat de viata sociala a harnicelor insecte. Din anul 2001, urmand cursurile Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (specializare economica), tanarul apicultor isi insuseste notiuni noi referitoare la infiintarea si exploatarea unei unitati de productie. Tot in aceasta perioada, obtine si atestare apicola in cadrul aceleiasi universitati.

      Odata cu cresterea numarului de familii de albine, a inceput sa fie simtita nevoia de ajutor. Astfel, in anul 2001, echipa de exploatare a fermei a fost completata de Pop Ioana, o tanara plina de initiativa, care in scurt timp a fost atestata ca apicultor profesionist. In aceasta perioada, a inceput si cercetarea noastra in producerea polenului; astfel, au inceput mai multe proiecte de colaborare cu persoane consacrate in lumea apicola precum tehn. veterinar Iosif Oros, tehn. proiectant Mircea Petrut, Eugen Titisan, ing. Calin Galea, conf. dr. Dan Dezmirean,s.a.

      Spre sfarsitul anului 2001, a fost deschis departamentul de tamplarie, unde, alaturi de doi angajati noi, echipa de baza (Radu Pandrea si Ioana Pop) a inceput fabricarea in serie a obiectelor de inventar apicol. A urmat modernizarea atelierului de tamplarie, in anul 2004, actiune care a determinat diversificarea productiei. In aceasta perioada, dimensiunea fermei era de aproximativ 180 familii albine, impartite in 4 stupine, astfel:

  1. sat Luna de sus, com. Floresti, jud. Cluj
  2. sat Caianu mic, com. Caianu, jud. Cluj
  3. com. Palatca, jud. Cluj
  4. sat Trestia, com. Hida, jud. Salaj

      Produsele principale erau si atunci polenul si mierea, in timp ce produsele secundare erau reprezentate de propolis, ceara si apilarnil .

      Cladita doar din capital propriu, ferma a atins apogeul dezvoltarii, in anul 2006, trecand peste numarul de 250 familii de albine. In acelasi an, odata cu retragerea unui membru de baza al echipei, pe postul de apicultor, este angajata o alta persoana. Spre sfarsitul anului, datorita contextului economic, administratorul unitatii in actuala calitate de inginer economist, dezvolta un departament de constructii si amenajari si unul de confectii metalice, moment care coincide cu reducerea dimensiunii fermei apicole.

      Datorita modificarii continue a contextului economic, in anul 2009 cu ajutorul catorva angajati, Radu Pandrea incepe operatiunea de recladire a fermei in cadrul Viitor Sanatos Grup. Cu un plan de afaceri solid, Pandrea Sandra este cea care preia conducerea fermei, accesand masura 112 din cadrul FEADR. In ciuda faptului ca anul 2010 a marcat cea mai slaba productie apicola din ultimii 50 de ani, dezvoltarea a avut de suferit doar intr-o mica masura, iar ferma a fost retehnologizata cu utilaje noi la standarde calitative europene.

      La fel ca si in trecut, astazi ne incantam clientii cu produse precum polen, miere, propolis, ceara, si apilarnil, obtinute in cele 4 stupine:

  1. Caianu 1
  2. Suatu 1 (Rezervatie naturala)
  3. Suatu 2 (Rezervatie naturala)
  4. Luna de sus

 

 

Echipa Viitor Sanatos Grup

 

Dr. ing. Radu Cristian Pandrea (administrator, apicultor)
Pandrea Sandra Monica (sef de ferma, apicultor)
tehn. proiectant Mircea Titus Petrut (sef compartiment cercetare-proiectare, apicultor)
tehn. veterinar Iosif Oros (cercetare-proiectare, apicultor)
ing. Calin Ioan Galea (cercetare-proiectare, apicultor)
Alexandru Szoverfi (cercetare-proiectare, apicultor)
Vasile Matei (sef compartiment tamplarie, proiectare)
Cosmin Podut (sef compartiment confectii metalice, proiectare)

 

Galerie foto