Apicultor Selimbar

Prisaca Mos Ene

Apicultor Selimbar reprezinta pagina unde puteti gasi informatii utile despre Apicultor Selimbar: Prisaca Mos Ene.

Pentru mine, ideea de a practica apicultura s-a nascut in primavara anului 2013 cand ma aflam in vizita la bunicii mei din partea tatalui, respectiv din judetul Valcea – Oras Horezu – Comuna Maldaresti, o frumoasa zona melifera.

Din intamplare am avut ocazia sa particip la stimularea de primavara a ultimilor 10 familii de albine ramase din numeroasa stupina de alta data a bunicului meu, “Mos Ene” cum imi place mie sa-i spun, Ion Enescu pe numele lui si care la data prezentei (2014) se bucura de frumoasa varsta de 92 de ani dupa o indelungata experienta de apicultor inceputa in 1951 la scoala apicola din Golesti.

Marturie celor spuse de mine mai sus sta o carte veche de apicultura “STUPARITUL” scrisa de renumitul apicultor Const. L. Hristea, carte care mai poarta si astazi, foarte citet, pe prima pagina, dedicatia datata 29.II.1951, respectiv: “Elevului Ion Enescu – Scoala Apicola – Comuna Golesti”.

Revenind la cele de mai sus si vazand cum bunicul meu cu ambitia-i caracteristica se chinuia sa-i hraneasca si uneori varsand din continutul nutritiv pe langa locul de hranire, rascolindu-mi amintiri din copilarie petrecute in prisaca acestuia si respectiv vacante in deosebite locuri de pastoral, consider ca acela a fost momentul care avea sa ma determine sa-i spun ca vreau sa devin si eu apicultor si sa-i preiau cei ultimi 10 stupi.

Dupa o privire indelungata si serios aruncata asupra mea, s-a dus in casa a adus cartea mai sus mentionata si mi-a spus: “Ai tai sa fie”, indrumandu-ma sa citesc cartea si unde nu ma descurc sa mai cer ajutorul tatalui meu pentru ca si el cunoaste aceasta taina.

In luna Iulie a aceluiasi an ma aflam deja in pastoral la Floarea Soarelui cu un numar de 20 de stupi, 10 cumparati de tatal meu printr-o intamplare haioasa. Astfel avea sa prinda contur prisaca mea, asa cum o numea bunicul, iar eu deveneam din ce in ce mai pasionat si prins de mirajul acestei arte numita apicultura. Anul 2014 desi neinsemnat din punct de vedere al productiei de miere avea sa ne gaseasca cu 60 de familii de albine si cu ambitia de a ajunge cel putin la nivelul bunicului meu. Dedic astfel aceasta pagina bunicului meu si denumesc astfel stupina “Prisaca lui Mos Ene”.

Servicii

  • Miere
  • Polen
  • Propolis
  • Păstură
  • Ceară
  • Roiuri de albine
  • Mătci

 

Galerie foto